Barns rättigheter

Hälsa

Alla barn har rätt till bästa möjliga hälsa och tillgång till den sjukvård de behöver. Här kan du läsa mer om vad du kan göra om du mår dåligt.

Rätt till sjukvård och tandvård

Du har rätt till den sjukvård och tandvård som du behöver. Det är oftast gratis för alla barn i Sverige.

Om du blir sjuk eller mår dåligt och behöver träffa en läkare eller tandläkare kan din förälder, din gode man eller någon från ditt boende hjälpa dig att boka en tid.

Elevhälsan på din skola har skolsköterskor och ibland skolläkare på plats. Du kan även ta kontakt med dem. De kan hjälpa dig vidare om du har vårdbehov som de inte kan hjälpa dig med.

Funktionsnedsättning

En funktionsnedsättning är när du har en skada eller en sjukdom som gör att du till exempel har svårt att röra dig, höra, tala eller förstå.

Det är viktigt att du berättar för Migrationsverket om du har en funktionsnedsättning. Då kan de informera dig om vilka stöd du kan söka och hur du gör.

Om du har en funktionsnedsättning har du rätt att få stöd i din vardag och i skolan. Det stöd du behöver beror på vilken funktionsnedsättning du har och hur mycket den påverkar din vardag.

Du kan få hjälp av vårdcentralen, eller av elevhälsan i skolan. Du kan också söka stöd hos:

  • Myndigheten för delaktighet har tagit fram information till dig med funktionsnedsättning och som är ny i Sverige. Där står vad som gäller om du är asylsökande eller har uppehållstillstånd enligt massflyktsdirektivet.
  • På UMO:s hemsida kan du läsa mer om olika funktionsnedsättningar och vilket stöd du kan få.

Om du mår dåligt eller känner dig ledsen 

Det är vanligt att känna sig orolig för vad som kommer att hända i framtiden när man har kommit till ett nytt land.

Många barn kan också må dåligt för att man sett eller upplevt otäcka saker, eller för att man saknar sin familj. Hur man reagerar kan vara olika. Du kanske har svårt att sova eller känner dig ledsen och arg.

Du som barn har rätt till hjälp och stöd för att må bra.

Du kan få hjälp

Om du mår dåligt, blivit illa behandlad eller på annat sätt inte har det bra finns det hjälp att få.

Det brukar vara bra att prata med en vuxen du känner och litar på, kanske en lärare, skolkurator eller släkting.

På Rädda Barnens hemsida hittar du tips på flera ställen dit du kan vända dig för hjälp eller för att få mer kunskap om din situation.

Prata med en vuxen

Om du vill prata med en vuxen om dina tankar och känslor kan du också höra av dig till BRIS. Då får du prata med en kurator. Du kan vara anonym och det är gratis.

Du kan både ringa, sms:a och chatta med BRIS. I vissa städer är det även möjligt att träffa en kurator på en mottagning.

På BRIS hemsida kan du läsa mer och få kontakt med en kurator.

Läs mer om barns rättigheter