Våld
På den här sidan kan du läsa om hur du kan få hjälp om du utsatts för våld eller kränkningar.
Våld och kränkningar
Våld kan vara många olika saker, till exempel slag, knuffar, nypningar och hot.
Kränkningar kan vara förnedrande ord, utfrysning och diskriminering.
Våld och kränkningar kan ske var som helst. I skolan, hemma eller ute på stan.
Alla former av våld mot barn är olagligt och behöver få ett stopp. Du som barn har alltid rätt till hjälp, både om du själv är utsatt eller om du utsätter någon annan men vill få hjälp att sluta.
Våld i hemlandet eller i samband med flykten
Att ha varit med om våld i hemlandet kan vara en anledning till att man flyr och söker asyl i ett annat land. Som barn kan man även riskera att utsättas för våld under flykten från sitt hemland.
Om du i samband med att du tvingats lämna ditt hemland blir dåligt behandlad eller utnyttjad kan det innebära att du utsatts för människohandel.
Våld hemma
Hemmet ska vara en trygg plats för alla barn. Att inte ha det bra hemma kan handla om att dina föräldrar har svårt att ta hand om dig, att de bråkar eller dricker för mycket alkohol. Det kan också vara att du känner dig pressad eller hotad av din familj.
Det är olagligt att slå barn i Sverige. Ingen vuxen eller förälder får slå dig när de blir arga eller ledsna.
Det kan också vara så att någon annan i din familj utsätts för våld. Precis som det är olagligt att slå barn är det olagligt att låta sina barn vara med om att andra i familjen utsätts för våld.
Om du utsätts för våld, hot eller inte har det bra hemma har du rätt att få hjälp.
Prata med en vuxen
Om du vill prata med en vuxen om dina tankar och känslor kan du också höra av dig till BRIS. Då får du prata med en kurator. Du kan vara anonym och det är gratis.
Du kan både ringa, sms:a och chatta med BRIS. I vissa städer är det även möjligt att träffa en kurator på en mottagning.
På BRIS hemsida kan du läsa mer och få kontakt med en kurator.
Socialtjänsten kan hjälpa dig
Du kan också ringa socialtjänsten. Socialtjänsten finns i alla kommuner och där arbetar personer med särskild kunskap om barns behov. De ska jobba för att barn och unga växer upp under bra och trygga förhållanden. De kan hjälpa till på olika sätt, exempelvis genom att stötta familjer så att det blir bättre hemma. Föräldrar kan få stöd i sin föräldraroll, och barn kan få en kontaktperson.
Socialtjänsten ger också stöd och hjälp till barn (och föräldrar) som utsätts för våld. Det är deras uppgift att bedöma om ett barn behöver skydd eller stöd.
Om du ringer till socialtjänsten för att be om råd behöver du i början inte berätta vem du är. Socialtjänsten har ett ansvar att hjälpa dig.
Om du är under 18 år behöver socialtjänsten i vanliga fall tala om för dina vårdnadshavare att ni har kontakt och vad ni har pratat om. Det är viktigt att du berättar för socialtjänsten om du är rädd för vad som händer om de pratar med dina föräldrar.
Vad är brottsligt?
På Brottsoffermyndighetens hemsida kan du lära dig mer om vad som är brottsligt i Sverige, vilka rättigheter du har om du varit utsatt för ett brott och var du kan få hjälp.
Vid akuta situationer
Om du mår akut dåligt eller är utsatt för våld eller hot ska du alltid ringa polis eller ambulans på telefonnummer 112.