Ge stöd till barn i asylprocess
Här kan du läsa mer om barns rättigheter i asylprocessen och ta del av vår guide för hur du som offentligt biträde eller stödperson kan vara ett stöd i asylprocessen.
Barns rättigheter i asylprocessen
Barn har en rätt att få sina egna asylskäl beaktade och bedömda. Vid denna bedömning måste myndigheter beakta barns särskilda utsatthet och att barn kan riskera så kallad barnspecifik förföljelse. En prövning av barnets bästa ska göras vid alla åtgärder och beslut som rör barn. Vilken påverkan barnets bästa kan ha beror på vilken typ av bestämmelse som tillämpas.
När det handlar om bestämmelser som uppställer tydliga krav (exempelvis flyktingbestämmelsen) så kan barnets bästa användas för att tolka kraven i denna bestämmelse på ett mer barnanpassat vis. Exempelvis är tröskeln för vilken typ av behandling som utgör förföljelse lägre för ett barn än för en vuxen.
När det handlar om mer öppna bestämmelser måste barnets bästa identifieras och beaktas, och avvägningar redovisas och motiveras. Vid den helhetsbedömning som görs inom ramen för öppna bestämmelser kan det som konstaterats vara barnets bästa få utslagseffekt.
Att prata med barn
Vad bör man tänka på inför möte med barn som genomgår asylutredning? Hur kan du som offentligt biträde för barn vara ett bra stöd till barnet? Vilken annan hjälp kan barnet få? Vi på Asylrättscentrum delar nu vår guide till att prata med barn i asylutredningen.
I den här guiden hittar du både en checklista för möten med barn inför asylrutredningen, och praktiska råd för hur du kan planera och genomföra möten med barn.
Rätt att komma till tals
Barn har enligt såväl barnkonventionen som utlänningslagen rätt att komma till tals. I utlänningslagen finns dock en begränsning som inte finns i barnkonventionen. Det anges att barn inte ska höras om det bedöms olämpligt. FN:s barnrättskommitté har upprepade gånger kritiserat Sverige för att detta olämplighetsrekvisit finns i utlänningslagen, men lagen har inte ändrats.
Däremot har Migrationsverket, efter att barnkonventionen blev svensk lag, reviderat sitt rättsliga ställningstagande om att höra barn. I detta ställningstagande klargör Migrationsverket att utlänningslagen måste tolkas i ljuset av barnkonventionen. Med ”olämpligt” ska endast avses när barn själva inte vill tala med Migrationsverket.
Utöver samtal med barnet självt ska Migrationsverket dessutom hålla ett barnfokuserat samtal med barnets vårdnadshavare i samband med ansökan och asylutredning. Barnfokuserade samtal ska alltid genomföras, oavsett om Migrationsverket talar med barnet eller inte.
Information till barn
Vi på Asylrättscentrum har tagit fram anpassad information för barn i asyl- eller migrationsprocess.
Materialet ger barn och unga lättillgänglig information om vad asyl är, hur det går till att söka uppehållstillstånd i Sverige, vilka rättigheter barn har och vart man kan vända sig för att få hjälp och stöd.
Vid våld och hot
Om barnet utsätts för våld eller hot kan du hjälpa hen att komma i kontakt med stödorganisationer här i Sverige.