Kvinnor i asylprocess

Här hittar du viktig information om kvinnors rättigheter i asylprocessen.

En kvinna med slöja promenerar på en bro

Kvinnors rättigheter i asylprocessen

Som kvinna i asylprocess kan det ofta vara svårt att få kunskap om sina rättigheter och information om hur asylprocessen går till. Det kan också vara svårt att prata om sin situation eller tidigare upplevelser.

Därför är det viktigt att alla kvinnor får information om att de har rätt att önska en kvinnlig handläggare på Migrationsverket, samt kvinnlig tolk och offentligt biträde.

Om en kvinna söker asyl tillsammans med sin familj har hon rätt till ett eget offentligt biträde om det uppstår motstridiga intressen inom familjen. Migrationsverket kan även besluta om sekretess mellan familjemedlemmar som söker asyl. Kvinnan har då rätt till enskilda möten med Migrationsverket.

För att kunna ta tillvara på sina klienters bästa intressen ska även det offentliga biträdet träffa varje familjemedlem enskilt.

Det är viktigt att det blir rätt från början, så att det finns förutsättningar för kvinnan att våga berätta om sina asylskäl och få dessa beaktade i sin asylansökan.

En kvinna promenerar på en trottoar
Att stötta kvinnor i asylprocess

Att söka asyl är en krävande process fylld av oro och osäkerhet, särskilt för kvinnor som har upplevt könsbaserat våld, diskriminering eller förtryck. Många saknar också kunskap om sina rättigheter och hur asylprocessen fungerar.

Som stödperson kan du göra stor skillnad genom att skapa trygghet, informera om rättigheter och finnas närvarande under den juridiska processen.

Den här guiden ger dig ökad kunskap om kvinnors situation och konkreta tips för hur du kan vara ett stöd för kvinnor som söker skydd i Sverige.

Kvinnor i asylprocess

– vikten av ett genusperspektiv

Genom vår rådgivning på Asylrättscentrum, samt i egenskap av ombud och offentliga biträden, har vi under åren noterat anmärkningsvärda brister i asylärenden som rör kvinnor. Vi har tagit del av ärenden där det har brustit vad gäller kvinnors förutsättningar att kunna berätta om sina asylskäl och därmed få dessa beaktade, och där det brustit i bedömningarna av kvinnors asylskäl och skyddsbehov.

Syftet med rapporten är att ge en överblick av de svårig­heter som kvinnor i asylprocessen kan möta, belysa särskilda problem och brister samt reflektera över vad som behöver förbättras.

Vilka utmaningar möter kvinnor i asylprocessen? Finns det ett genusperspektiv i asylprocessen som säkerställer rättssäkerheten för asylsökande kvinnor?

Vid våld och hot

Om kvinnan utsätts för våld eller hot kan du hjälpa henne att komma i kontakt med stödorganisationer här i Sverige.