Kan jag ansöka om asyl i Sverige i stället för uppehållstillstånd enligt massflyktsdirektivet?
I december 2023 meddelade Migrationsverket att myndigheten återigen kommer att fatta beslut i ukrainska asylärenden och publicerade ett nytt rättsligt ställningstagande om hur ukrainska medborgares skyddsbehov ska bedömas.
Vad innebär det för dig som eventuellt har eller vill söka asyl?
Migrationsverket kommer att titta på de asylansökningar som kommit in och bedöma om den sökande omfattas av massflyktsdirektivet eller inte.
Om du uppfyller kraven för att omfattas av tillfälligt uppehållstillstånd enligt massflyktsdirektivet så kommer Migrationsverket i första hand ge beslut om det.
Om Migrationsverket bedömer att du inte uppfyller kraven för att få uppehållstillstånd enligt EU:s massflyktsdirektiv kommer du att få en individuell bedömning av dina skyddsskäl.
Tidigare beslutsstopp i ukrainska asylärenden
Migrationsverket beslutade den 24 februari 2022 att stoppa alla utvisningar till Ukraina. Samtidigt infördes ett tillfälligt stopp för alla beslut som rör asyl för Ukraina. Migrationsverkets beslutsstopp gällde bara asyl och inte ansökningar enligt massflyktsdirektivet eller andra ansökningar så som ansökningar om arbetstillstånd, studietillstånd, familjeåterförening eller liknande.
Hur hanterar Migrationsverket ansökningar om uppehållstillstånd i ukrainska ärenden?
Regler om massflyktsdirektivet finns i ett särskilt kapitel i den svenska utlänningslagen, 21 kapitlet. Bestämmelserna infördes för mer än 20 år sedan och har sedan dess inte ändrats i takt med övriga delar av utlänningslagen. Därför kan det uppstå tolknings- och tillämpningsproblem, bland annat i fråga om hur bestämmelserna förhåller sig till andra delar av utlänningslagen.
Migrationsverket har därför publicerat ett rättsligt ställningstagande som bland annat ger vägledning för i vilken ordning prövningen av frågan om uppehållstillstånd ska ske och hur en ansökan om skyddsstatusförklaring för en person som har beviljats uppehållstillstånd med tillfälligt skydd ska hanteras.
Det rättsliga ställningstagandet klargör att skydd och uppehållstillstånd enligt massflyktsdirektivet kommer att beviljas i första hand. Det krävs att man ansöker om skydd eller på annat sätt kan anses göra gällande ett skyddsbehov och i övrigt gör sannolikt att man omfattas av personkretsen för massflyktsdirektivet. Ett positivt beslut kan inte överklagas.