Kan jag folkbokföra mig i Sverige?
EU:s beslut att förlänga massflyktsdirektivet till den 4 mars 2026 innebär att du som kommer från Ukraina kan folkbokföra dig i Sverige om du:
- har tillfälligt skydd i Sverige sedan två år tillbaka
- och kan förväntas fortsätta bo i Sverige i minst ett år till.
Du som uppfyller kraven för att bli folkbokförd kan göra en anmälan till Skatteverket om inflyttning (flytt till Sverige). Skatteverket prövar varje anmälan individuellt för att bedöma om kraven för att bli folkbokförd är uppfyllda.
När du folkbokförs för första gången innebär det även att din identitet blir fastställd i Sverige.
Du hittar information på ukrainska om hur du ska göra för att anmäla inflyttning på Skatteverkets hemsida.
Nya regler om folkbokföring från 1 november 2024
Nya regler för folkbokföring för personer med tillfälligt skydd enligt massflyktsdirektivet börjar att gälla den 1 november. Det innebär att du som har haft uppehållstillstånd i ett år kan folkbokföra dig.
Det är mycket viktigt att du anmäler dig inom fyra veckor från det att du haft uppehållstillstånd i ett år till Skatteverket.
Om du har barn som har fötts i Sverige kan barnet bli folkbokfört samtidigt som dig trots att barnet själv inte har haft uppehållstillstånd i ett helt år
Samtidigt som det blir möjligt att folkbokföras tidigare ändras dock flera myndigheters regler. Om du blir folkbokförd med de nya reglerna får du begränsad rätt till ekonomiskt stöd och hjälp jämfört med vad som gäller om du kan folkbokföras idag.
Vad innebär det att folkbokföra sig?
Som folkbokförd anses man bosatt i Sverige och får samma rättigheter och förmåner som andra personer med uppehållstillstånd som är bosatta i Sverige. Man omfattas av socialförsäkringssystemet och kan få rätt till etableringsinsatser.
När man blir folkbokförd får man ett svenskt personnummer. Du kan också få möjlighet att skaffa Bank-ID.
Hur påverkar folkbokföring mitt boende?
När du har blivit folkbokförd har du inte längre rätt till hjälp med boende eller ekonomiskt stöd från Migrationsverket. Om du har fått hjälp med boende av Migrationsverket kan en folkbokföring därför påverka boendet.
Migrationsverket har gått ut med information om att ingen ska behöva flytta från den kommun eller där de bor idag. Om man bor i anläggningsboende kan man dock inte bo kvar, utan kommer anvisas en kommun för boende.
Du kan kontakta Migrationsverket för mer information om vad som gäller just dig.