Att stötta kvinnor i asylprocessen
Att söka asyl är en krävande process fylld av oro och osäkerhet, särskilt för kvinnor som har upplevt könsbaserat våld, diskriminering eller förtryck. Många saknar också kunskap om sina rättigheter och hur asylprocessen fungerar.
Som stödperson kan du göra stor skillnad genom att skapa trygghet, informera om rättigheter och finnas närvarande under den juridiska processen.
Den här guiden ger dig ökad kunskap om kvinnors rättigheter och konkreta tips för hur du kan vara ett stöd för kvinnor som söker skydd i Sverige.

Som stödperson kan du hjälpa genom att:
- Lyssna och bekräfta: Kvinnans berättelse är en avgörande del av bevisningen för hennes skyddsbehov. Det kan vara svårt att tala om traumatiska upplevelser, och din roll som stödperson som lyssnar utan att döma kan vara mycket viktig för att hon ska känna sig trygg nog att ta steget att våga berätta.
- Informera om rättigheter: Alla asylsökande har rättigheter, men det är särskilt viktigt att kvinnor känner till rätten att begära kvinnlig handläggare, tolk och offentligt biträde. Som stödperson kan du hjälpa till att säkerställa att dessa rättigheter respekteras.
- Hjälpa till med kontakter: Det svenska asylsystemet kan vara svårt att navigera i. Som stödperson kan du hjälpa kvinnan att komma i kontakt med relevanta aktörer, såsom juridiska ombud, vårdgivare och stödorganisationer, för att hon ska få den hjälp hon har rätt till. Du kan även stötta i kontakten med myndigheter, genom att exempelvis hjälpa kvinnan att begära en kvinnlig handläggare och tolk om hon önskar det.
Viktiga saker att tänka på:
- Ge endast korrekt information: Det är viktigt att all information du ger är aktuell och korrekt. Felaktiga råd kan leda till allvarliga konsekvenser för kvinnans asylansökan. Om du är osäker, kontakta gärna oss på Asylrättscentrum för att säkerställa att informationen du förmedlar är korrekt.
- Vid avslutad process: Om du träffar en kvinna som har fått slutligt avslag på sin asylansökan finns det möjligheter att agera. Hon kan ansöka om verkställighetshinder om nya omständigheter uppstått eller om det finns asylskäl som hon inte har berättat om. Din roll kan då vara att hjälpa henne att förstå processen och hitta juridiskt stöd som har kunskap om migrationsrätt.
- Vid kontakt med barn: Barn (under 18 år) har särskilda rättigheter i asylprocessen. Här hittar du mer information om vad som gäller för barn som söker asyl i Sverige.