Tidöavtalet

Fler utvisningar på grund av brott

Sveriges riksstadsbyggnad

Fler utvisningar på grund av brott

 

Förslagets formulering i Tidöavtalet

En ny utredning ska tillsättas med uppdrag att ytterligare skärpa regelverket kring utvisning på grund av brott. Utredningen bör få i uppdrag att lämna förslag motsvarande samtliga tillkännagivanden i Socialförsäkringsutskottets betänkande 2021/22:SfU28.

Utredningen ska uppdras att föreslå författningsändringar som innebär bl.a.

  • Att utvisningsfrågan alltid ska prövas när utlänningar är åtalade för brott.
  • Att gränsen för när enbart ett brotts straffvärde, oaktat återfall, ska medföra utvisning sänks påtagligt.
  • Att den som återfaller i brott lättare ska kunna utvisas även om straffvärdet ensamt inte talar för utvisning.
  • Att inte mer hänsyn ska tas till en utlännings anknytning till Sverige vid prövningen av utvisningsfrågan än vad som krävs med tanke på Sveriges förpliktelser enligt internationella åtaganden.
  • Att verkställighetshinder inte ska medföra att domstolen inte fattar beslut om utvisning.
  • Att inhibering av utvisningsbeslut meddelas istället för tillfälliga uppehållstillstånd vid icke bestående verkställighetshinder.
  • Att den som har dömts till utvisning på grund av brott mot familjemedlemmar ska inte senare kunna återinvandra på grund av anknytning till dessa familjemedlemmar.
  • Att bestämmelserna om återreseförbud skärps och som utgångspunkt meddelas på livstid vid allvarlig brottslighet.
  • Att utmönstra utvisningsmen som straffmildrande omständighet.

Samarbetspartierna har samsyn om att dessa förslag därefter ska lämnas som proposition till riksdagen.

 

Vad händer med förslaget?

  • Den 2 maj 2024 tillsatte Tidöpartierna en utredning med syftet att skapa en skärpt reglering som möjliggör betydligt fler utvisningar av utlänningar som begår brott. Utredaren ska bland annat lämna förslag på att utvisning ska kunna ske vid risk för återfall i brottslighet även om straffvärdet inte ensamt talar för utvisning. Utredaren ska även utreda hur mindre hänsyn kan tas till utlänningens anknytning till Sverige samt om lämna förslag som möjliggör att utlänningar som kom till Sverige som barn i högre utsträckning ska kunna
    utvisas. Utredaren ska också lämna förslag på hur återreseförbud som meddelas på grund av brott kan skärpas och ta fram förslag på straffskärpningar för brott mot utlänningslagen. Uppdraget ska redovisas den 15 maj 2025.

 

Asylrättscentrums analys

Reglerna om utvisning på grund av brott ändrades och trädde i kraft så sent som den 1 augusti 2022. Lagändringarna medförde bland annat att utvisning på grund av brott numera tillåts i fler fall än tidigare, och att det ställs högre krav på en utlännings anknytning till Sverige för att avslå ett yrkande om utvisning. Tidigare fanns ett förbud mot att utvisa den som kom till Sverige innan han eller hon hade fyllt 15 år och som har vistats här viss tid, vilket togs bort.

Asylrättscentrum vill framhålla att det är nödvändigt att säkerställa att Sverige lever upp till sina konventionsåtaganden. Utvisning på grund av brott kan exempelvis utgöra en inskränkning av en individs rätt till skydd för sitt familjeliv och privatliv, rättigheter som bland annat skyddas av Europakonventionens artikel 8. Europadomstolen har i flera fall funnit att utvisningar på grund av brott utgjort en kränkning av artikel 8. Om det svenska regelverket utformas med för snäv bedömningsmarginal där möjligheten att ta hänsyn till exempelvis en persons anknytning till Sverige begränsas finns alltså en tydlig risk för konventionskränkningar.

Det kan konstateras att en utlänning som befinner sig i Sverige och har status som flykting eller alternativt skyddsbehövande är skyddad från att utvisas till hemlandet.  Det krävs att någon som har status som flykting eller alternativt skyddsbehövande har begått ett synnerligen grovt brott för att statusförklaringen ska upphöra av den orsaken. Även om skyddsstatusen återkallas i en sådan situation får Sverige inte utvisa personen om denne riskerar förföljelse, tortyr eller annan omänsklig eller förnedrande behandling vid ett återvändande.

 

Denna text uppdaterades senast: 2024-08-21.