Rättssäkerhet på migrationsområdet
Förslagets formulering i Tidöavtalet
En översyn görs av asylprocessen i syfte att stärka kvalitet, enhetlighet och rättssäkerhet. I översynen ska bland annat ingå kriterier för offentliga biträden, tolkar och nämndemän samt bedömningen av ärenden gällande bl.a. konvertiter och HBTQ-personer. I översynen ska även prövas frågan om en extern tillsynsfunktion eller inspektion gällande migrationsfrågor. I översynen ska inte ingå att utöka asylsökandes rättigheter utöver vad som EU-rätten kräver.
Vad händer med förslaget?
- Den 14 december 2023 gav regeringen Statskontoret i uppdrag att göra en översyn av asylprocessen i syfte att stärka kvaliteten, enhetligheten och rättssäkerheten på området. I uppdraget ingick att Statskontoret skulle analysera i vilken mån enhetlighet och rättssäkerhet upprätthålls i bedömningen av asylärenden hos Migrationsverket. Statskontoret skulle även utreda om Migrationsverket har den styrning och de arbetssätt som krävs för att upprätthålla enhetlighet och rättssäkerhet i asylprövningen. Översynen skulle titta specifikt på ärenden som avser konvertiter och hbtqi-personer, men även omfatta andra asylärenden. I översynen skulle Statskontoret även utreda behovet av en extern tillsynsfunktion eller inspektion på migrationsområdet. Uppdraget redovisades den 7 oktober 2024. Statskontoret fann i sin granskning bland annat att det finns tydliga tecken på brister i Migrationsverkets bedömningar av asylärenden. Rapporten framhåller att Migrationsverket har svårt att upprätthålla enhetlighet och rättssäkerhet i asylprövningen, då bedömningar varierar stort mellan olika delar av landet. Läs mer om rapporten här.
Asylrättscentrums analys
Asylrättscentrum anser att det är positivt att samarbetspartierna gjort en översyn av asylprocessen i syfte att stärka kvalitet, enhetlighet och rättssäkerhet och hoppas att såväl regeringen som Migrationsverket kommer att ta till sig Statskontorets slutsatser och rekommendationer. Vi delar Statskontorets analys att det föreligger brister i asylprocessen och uppmanar till omedelbara åtgärder för att säkerställa enhetliga och rättssäkra bedömningar i hela landet. Alla människor ska ha rätt till en enhetlig och rättvis asylprocess, oavsett var i Sverige de söker skydd.
Det är positivt att kriterier för offentliga biträden, tolkar och nämndemän samt bedömningen av ärenden gällande bl.a. konvertiter och HBTQ-personer uppmärksammas. Det finns dock ytterligare aspekter av asylprocessen där vi ser ett behov av översyn, bland annat rörande barns rättigheter och inhämtande av tortyrskadeutredningar. Detsamma gäller bedömningen av potentiellt konventionsstridiga sjukdomsfall där Sverige mottagit internationell kritik i ett antal avgöranden under senare år.
Asylrättscentrum är dock kritiska till att regeringen trots Tidöavtalets ambition om att stärka rättssäkerheten i asylprocessen har beslutat att lägga ner utredningen om medicinska åldersbedömningar, vilket vi har kommenterat här.
Denna text uppdaterades senast: 2024-10-02.