Uppehållstillstånd
Här kan du lära dig om vilka uppehållstillstånd du kan få i Sverige.
Möjligheter att få uppehållstillstånd i Sverige
Alla människor som inte är svenska eller nordiska medborgare och som vill bo i Sverige behöver ha någon form av tillstånd. Det går att ansöka om uppehållstillstånd i Sverige för att man till exempel behöver skydd (asyl), för att bo tillsammans med familjemedlemmar, för att arbeta eller för att studera.
En person som har fått ett utvisningsbeslut kan i vissa fall beviljas ett uppehållstillstånd om det senare framkommer att det finns hinder mot att verkställa beslutet.
Asyl
Uppehållstillstånd på grund av skyddsbehov
En person som har ett behov av skydd från sitt hemland kan söka asyl. När en person söker asyl prövas alltid först om en person är flykting. Om en person inte uppfyller kraven för att vara flykting prövas om personen är alternativt skyddsbehövande. Är personen inte heller alternativt skyddsbehövande prövas om det finns ömmande omständigheter (humanitära skäl) att bevilja uppehållstillstånd.
För att få uppehållstillstånd som flykting eller alternativt skyddsbehövande krävs att man inte kan få skydd av myndigheterna i hemlandet och att man inte heller kan flytta inom landet för att undkomma risker.
Flykting
En person är flykting om hen har lämnat sitt hemland för att hen där riskerar att utsättas för förföljelse (allvarliga kränkningar av mänskliga rättigheter) om förföljelsen på något vis har en koppling till någon av de så kallade flyktinggrunderna (ras, nationalitet, religiös eller politisk uppfattning, kön, sexuell läggning eller annan tillhörighet till en viss samhällsgrupp).
Alternativt skyddsbehövande
En person som riskerar att straffas med döden eller att utsättas för tortyr eller annan omänsklig eller förnedrande behandling av andra skäl än kopplat till flyktinggrunderna är alternativt skyddsbehövande. Det är även en civilperson som riskerar att skadas på grund av urskillningslöst våld med anledning av en väpnad konflikt.
Synnerligen ömmande omständigheter
Om en person som sökt asyl varken uppfyller kraven för att vara flykting eller alternativt skyddsbehövande prövas om det finns synnerligen ömmande omständigheter som innebär att personen bör tillåtas stanna i Sverige. Det kan vara svårt att få uppehållstillstånd av på grund av ömmande omständigheter eftersom det är en bestämmelse som ska tillämpas i undantagsfall.
För att avgöra om en person ska få tillstånd av humanitära skäl ska en helhetsbedömning göras där personens hälsotillstånd, anpassning till Sverige och situationen i hemlandet särskilt beaktas.
Det går alltså i vissa fall att få ett uppehållstillstånd för att man är väldigt sjuk och inte kan få vård i hemlandet, eller för att man exempelvis har vuxit upp i Sverige och fått starka relationer till människor och samhället här.
När det gäller ”situationen i hemlandet” så ska det inte handla om en risk att personen råkar ut för förföljelse eftersom personen i ett sådant fall ska beviljas tillstånd som flykting eller alternativt skyddsbehövande, det är alltså andra – mindre allvarliga – situationer i hemlandet som beaktas inom ramen för om det finns ömmande omständigheter.
Uppehållstillstånd för att bo tillsammans med en familjemedlem
Om ens familjemedlemmar inte är svenska eller nordiska medborgare men vill bo i Sverige behöver de ha någon form av tillstånd. Vilken form av tillstånd de behöver eller kan få beror på varifrån de kommer och vilken relation ni har till varandra. Här kan du läsa om vad som gäller beroende på om dina familjemedlemmar är ifrån ett så kallat tredje land (ett land utanför EU) eller ifrån ett EU-land.
Uppehållstillstånd för att arbeta
En person som vill arbeta i Sverige och som inte är medborgare i något EU-land, Island, Norge, Liechtenstein eller Schweiz eller familjemedlem till en medborgare i någon av dessa länder behöver arbetstillstånd i Sverige.
För att få arbetstillstånd måste kraven för arbetstillstånd vara uppfyllda. Detta innebär vanligtvis bland annat att man måste ha ett färdigt anställningsavtal, pass samt en månadslön som gör det möjligt att uppnå god försörjning. För vissa yrken och länder gäller särskilda regler för ansökan om arbetstillstånd.
Vanligtvis måste en ansökan om arbetstillstånd lämnas in och beviljas före inresa i Sverige. Ibland kan tillstånd beviljas till en person som befinner sig i Sverige, så är fallet exempelvis om en person byter spår, dvs. ansöker om arbetstillstånd i anslutning till ett avslag på en asylansökan.
Du kan läsa mer om alla aktuella krav för arbetstillstånd och vad som gäller i just din situation på Migrationsverkets hemsida.
Uppehållstillstånd för att studera
En person som vill studera i Sverige i längre tid än tre månader och som inte är medborgare i något EU-land, Island, Norge, Liechtenstein eller Schweiz eller familjemedlem till en medborgare i någon av dessa länder behöver tillstånd för att få studera i Sverige. Tillstånd ska sökas och beviljas före inresa.
För att beviljas tillstånd krävs att personen redan har blivit antagen till studier. Dessutom ställs krav på ett giltigt pass, att personen kan försörja sig under tiden med uppehållstillstånd samt en heltäckande sjukförsäkring.
Du kan läsa mer om alla aktuella krav för tillstånd för studier och vad som gäller i just din situation på Migrationsverkets hemsida.
Uppehållstillstånd på grund av verkställighetshinder
En person som har ett giltigt utvisningsbeslut men fortfarande befinner sig i Sverige kan endast ansöka om uppehållstillstånd på grund av verkställighetshinder. För att uppehållstillstånd ska kunna beviljas i en sådan situation så måste det finnas nya omständigheter som inte tidigare har prövats. Det kan till exempel handla om en person har en allvarlig sjukdom, att säkerhetsläget i hemlandet har försämrats eller att man har fått en partner eller barn i Sverige.