20 mars, 2025

Vissa åtgärder för stärkt återvändandeverksamhet och utlänningskontroll

Vi på Asylrättscentrum har lämnat in ett remissvar gällande betänkandet om vissa åtgärder för stärkt återvändandeverksamhet och utlänningskontroll.

Dela på Facebook
Siluetten av en kvinna och en man framför ett fönster.

Vissa åtgärder för stärkt återvändandeverksamhet och utlänningskontroll

En statlig utredning har lämnat förslag på åtgärder för att stärka återvändandeverksamheten och utlänningskontrollen i Sverige. Förslagen innebär bland annat att statliga myndigheter ska vara skyldiga att informera Polismyndigheten om personer som misstänks vistas olovligen i landet, samt att det ska bli lättare att genomföra inre utlänningskontroller och omhänderta elektronisk kommunikationsutrustning.

Vi på Asylrättscentrum avstyrker förslaget om informationsplikt för myndigheter, bland annat med anledning av att det kan leda till att redan utsatta människor inte vågar ta kontakt med offentliga verksamheter – något som särskilt kommer att äventyra barns trygghet och rättigheter.

Vi avstyrker även förslagen om att göra det möjligt att genomföra inre utlänningskontroller vid fler tillfällen samt att göra det möjligt att omhänderta och undersöka information i elektronisk kommunikationsutrustning i syfte att fastställa en persons identitet. Vi menar att dessa åtgärder medför en ökad risk för integritetskränkningar och etnisk profilering.

 

Utredningens förslag

Utredningen föreslår att ett antal statliga myndigheter på eget initiativ ska vara skyldiga att lämna uppgifter om en utländsk person till Polismyndigheten, om det finns anledning att anta att personen vistas olovligen i Sverige. Syftet med förslaget är att stärka verkställighetsarbete och göra det svårare att leva i Sverige utan tillstånd. De myndigheter som föreslås omfattas av informationsplikten är: Arbetsförmedlingen, Kronofogden, Försäkringskassan, Pensionsmyndigheten, Kriminalvården och Skatteverket.

Utredningen lämnar även förslag på att bland annat göra det enklare att göra det lättare att genomföra inre utlänningskontroller, att omhänderta och undersöka elektronisk kommunikationsutrustning för att kontrollera en utländsk persons identitet samt att införa en möjlighet att genomföra provtagningar av vissa sjukdomar med tvång för att genomföra en verkställighet av ett avlägsnandebeslut.

Utredningen föreslår att lagändringarna ska träda i kraft den 1 juli 2026.

 

Asylrättscentrums synpunkter

Vi på Asylrättscentrum har följande huvudsakliga synpunkter på utredningens förslag:

  • Vi avstyrker förslaget om att införa en informationsplikt för ett antal statliga myndigheter.
  • Vi välkomnar utredningens förslag på att hälso- och sjukvården, skolan och socialtjänsten inte ska ges en informationsplikt.
  • Vi avstyrker förslaget på att göra det möjligt att genomföra inre utlänningskontroller vid fler tillfällen.
  • Vi avstyrker förslaget om att göra det möjligt att omhänderta och undersöka information i elektronisk kommunikationsutrustning i syfte att fastställa en persons identitet.
  • Vi avstyrker förslaget på att införa en möjlighet till provtagning med tvång för vissa sjukdomar i syfte att verkställa ett avvisningsbeslut

Läs mer i vårt remissvar.