Riksdagen röstar om nya regler för preskriptionstid och avskaffande av spårbyte
Den 12 mars röstar ledamöterna i riksdagen om förändringar av utlänningslagen som kan få allvarliga konsekvenser. Ett ja till förslagen om nya regler för preskriptionstid och avskaffande av spårbyte skulle bland annat innebära:
- Att barn kan utvisas i strid med mänskliga rättigheter.
- Att ett utvisningsbeslut aldrig slutar gälla för personer som inte kan lämna Sverige.
- Att asylsökanden som etablerat sig på arbetsmarknaden utvisas.
Barn kan utvisas i strid med mänskliga rättigheter
Barn som växer upp i Sverige kommer inte att kunna få sin anknytning till landet prövad av en migrationsdomstol, utan enbart av Migrationsverket som verkställighetshinder. Systemet med verkställighetshinder är komplicerat och svårt att förstå. För att lyckas krävs god kunskap om systemet och taktiska överväganden.
Bland annat krävs det ”nya omständigheter” för att uppehållstillstånd ska kunna beviljas. Om ett barns anknytning åberopas ”för ofta” kan Migrationsverket anse att anknytningen inte är en ny omständighet – även om anknytningen har stärkts betydligt i jämförelse med när denna (eventuellt) prövades i grundärendet. Detta innebär en risk för att barns anknytning inte beaktas på ett sätt som krävs enligt internationella konventioner.
Utvisningsbeslut kommer aldrig sluta gälla för personer som inte kan lämna Sverige
Det finns många faktorer som påverkar människors vilja och möjlighet att återvända till sitt hemland efter ett utvisningsbeslut. Det kan till exempel handla om att hemlandet inte tar emot personen som ska utvisas, att krig brutit ut i hemlandet, att personen blivit allvarligt sjuk eller att den sökande fått barn i Sverige.
Allt nytt som händer i en persons liv efter ett avslag i asylprocessen kommer att behöva prövas som verkställighetshinder. Sådana beslut kan bara överklagas till domstol om de rör skyddsskäl eller uppehållsrätt.
Även om en person beviljas uppehållstillstånd på grund av verkställighetshinder så innebär det inte att utvisningsbeslutet upphör att gälla.
Personer som etablerat sig på arbetsmarknaden utvisas
Att avskaffa spårbyte innebär att asylsökande som fått jobb under asylprocessen och har en lön över 28 480 kronor per månad kommer att utvisas.
Enligt regeringens lagförslag kommer även personer som redan beviljats arbetstillstånd till följd av spårbyte inte att få sina tillstånd förlängda – även om de når upp till inkomstkraven. De kommer i stället att behöva lämna Sverige för att ansöka om arbetstillstånd utifrån för att få fortsätta sitt arbete i Sverige. Ett avbrott som påverkar både dem själva, deras familjer och deras arbetsgivare.
Börja gälla den 1 april 2025
Om de nya reglerna röstas igenom den 12 mars så ska de gälla alla människor som har gällande utvisningsbeslut eller pågående ansökningar om spårbyte från och med den 1 april. Det spelar ingen roll om det har gått flera år sedan personen fick sitt utvisningsbeslut eller att en ansökan om spårbyte lämnats in före detta datum.
Vi på Asylrättscentrum hoppas att Sveriges beslutsfattare avstår från att rösta igenom förslag som leder till minskad rättssäkerhet och att fler människor som inte kan återvända tvingas in i papperslöshet och ut i det så kallade skuggsamhället – vilket skulle medför svåra humanitära konsekvenser, särskilt för barn.