26 augusti, 2024

Sommarens migrationspolitiska händelser

Har du hängt med i sommarens nyheter inom migrationsområdet? Om inte, kommer här en sammanfattning av 10 migrationspolitiska händelser.

Dela på Facebook
Svensk skärgård med en röd stuga

Sommarens migrationspolitiska händelser

Har du hängt med i sommarens nyheter inom migrationsområdet? Om inte, kommer här en sammanfattning av 10 migrationspolitiska händelser.

 

Förlängd tid för utredning av anmälningsplikt m.m. (30 maj)

Regeringen presenterar ett tilläggsdirektiv till utredningen om stärkt återvändandeverksamhet, den utredning som bland annat ska föreslå en plikt för myndighetspersonal att anmäla till Migrationsverket eller Polismyndigheten om de kommer i kontakt med människor som befinner sig i Sverige utan uppehållstillstånd.

Genom tilläggsdirektivet förlängs utredningstiden. Uppdraget skulle ha redovisats den 30 september 2024 men ska nu i stället redovisas senast den 29 november 2024.

 

120 miljoner människor på flykt (13 juni)

FN:s flyktingorgan, UNHCR, släpper sin Global Trends Report och meddelar att antalet människor på flykt ökat för 12:e året i rad. UNHCR meddelar att 120 miljoner människor nu är på flykt runt om i världen – en konsekvens av nya och tidigare konflikter och ett misslyckande med att lösa långvariga kriser.

 

Europeiska unionens råd förlänger massflyktsdirektivet (13 juni)

Europeiska unionens råd meddelar att det skydd som ges ukrainare enligt massflyktsdirektivet kommer att förlängas med ytterligare ett år och gälla till och med den 4 mars 2026.

 

Personer från Ukraina kan nu bli folkbokförda (14 juni)

Som en konsekvens av beslutet om att förlänga massflyktsdirektivet får vissa personer från Ukraina möjlighet att folkbokföra sig. Kraven för att bli folkbokförd är att personen har uppehållstillstånd med tillfälligt skydd sedan två år tillbaka och att hen vill fortsätta bo i Sverige i minst ett år.

Personer från Ukraina som folkbokförs omfattas av det ordinarie socialförsäkringssystemet och får samma rättigheter och skyldigheter som andra folkbokförda.

 

Skärpta krav för att förvärva svenskt medborgarskap (27 juni)

Regeringen presenterar ett tilläggsdirektiv till utredningen om skärpta krav för att förvärva svenskt medborgarskap. Enligt direktiven utvidgas uppdraget och utredaren ska nu se över fler möjligheter att skärpa villkoren för medborgarskap i Sverige.

Utredningen ska även ta ställning till om de svenska reglerna om förlust av medborgarskap behöver ändras för att överensstämma med EU-rätten. Utredningstiden förlängs till den 15 januari 2025.

 

Asylrättscentrum lanserar nytt kunskapsmaterial för barn (3 juli)

Vi på Asylrättscentrum lanserar nu ett nytt kunskapsmaterial som gör det lättare för barn att:

· Förstå asylprocessen i Sverige

· Känna till sina rättigheter och var man kan få stöd och hjälp

· Förstå vad massflyktsdirektivet är och innebär

Kunskapsmaterialet är också en bra resurs för den som möter barn och unga som söker asyl eller annat uppehållstillstånd i Sverige. Allt material finns på svenska och ukrainska.

 

Skärpning av villkoren för anhöriginvandring (11 juli)

Regeringen tillsätter en utredning i syfte att ytterligare skärpa villkoren för anhöriginvandring. Utredaren ska bland annat undersöka hur möjligheterna att vara anknytningsperson kan begränsas, hur anhörigkretsen för tillstånd på grund av anknytning kan begränsas samt hur försörjningskraven kan skärpas.

Det ska även utredas om det är möjligt att införa krav på heltäckande sjukförsäkring som villkor för anhöriginvandring. Uppdraget ska redovisas senast den 25 augusti 2025.

 

Gymna­si­e­lagen ändras (20 juli)

Från och med 20 juli kan den som har uppehållstillstånd för att studera på gymnasial nivå inte få förlängt uppehållstillstånd för att söka arbete efter slutförda studier. Migrationsverket kommer inte att kunna bevilja uppehållstillstånd för att söka arbete i beslut fattade från den 20 juli, även om personen lämnade in ansökan före den 20 juli.

Möjligheten att ansöka om permanent uppehållstillstånd finns kvar till och med 19 januari 2025

 

 

Det lägsta antalet asylsökande sedan 1997 (7 augusti)

Regeringen håller pressträff och meddelar att antalet asylsökande till Sverige och antalet beviljade uppehållstillstånd fortsätter att minska. Enligt Migrationsverkets prognos ser Sverige ut att få det lägsta antalet asylsökande sedan 1997.

Samtidigt som antalet asylsökande i Sverige minskar ökade det totala antalet asylsökande till EU med nästan 18 procent under 2023. I juni meddelade FN:s flyktingorgan, UNHCR, att antalet människor på flykt nu är fler än 120 miljoner.

 

Utredning konstaterar att den har misslyckats med sitt uppdrag (13 augusti)

Utredningen om översyn av incitamentsstrukturerna för frivillig återvandring lämnar över sin utredning till regeringen (SOU 2024:53).

Utredningen konstaterar att den har misslyckats med kärnan i sitt uppdrag eftersom den inte har funnit några metoder som kan leda till att invandrares frivilliga utvandring kraftigt ökar.

Utredningen menar att den har gått igenom det informationsunderlag som finns i frågan och att misslyckandet beror på att inga erfarenheter av eller indikationer på lämpliga sätt verkar existera.