Vad händer om du får avslag på din asylansökan?
Om du får avslag på din ansökan om asyl får du ett utvisningsbeslut. Utvisningsbeslutet kan accepteras eller överklagas.
Om din ansökan får avslag
Om du får avslag på din ansökan om asyl betyder det att Migrationsverket inte tycker att du har tillräckliga skäl för att få stanna i Sverige.
Migrationsverket ger dig då ett utvisningsbeslut.
Utvisningsbeslut
Om du får avslag på din ansökan ska du bli kallad på ett möte hos Migrationsverket. På mötet ska du få veta varför Migrationsverket gett avslag på din ansökan om asyl och information om hur du ska gå tillväga om du vill överklaga utvisningsbeslutet.
Du har två val efter mötet: acceptera beslutet eller överklaga.
Acceptera beslutet
Om du accepterar utvisningsbeslutet kan du skriva under en så kallad nöjdförklaring.
När du skrivit under en nöjdförklaring kan du inte överklaga beslutet och ska planera din hemresa.
Utvisningsbeslutet gäller normalt i fyra år.
Överklaga
Om du inte accepterar Migrationsverkets beslut har du rätt att överklaga. Det innebär att du skriver ett brev och förklarar varför du anser att beslutet är fel. Överklagandet skickas till Migrationsverket.
I beslutet står det hur lång tid du har på dig att överklaga, oftast tre veckor från den dag som du fick ta del av beslutet.
Om Migrationsverket läser överklagandet och tycker att beslutet blivit fel kan de ändra beslutet direkt. Om de inte tycker att det blivit fel skickar de överklagandet vidare till migrationsdomstolen.
Migrationsdomstolen
Migrationsdomstolen kan ändra Migrationsverkets beslut, det betyder att du får ett ja och får stanna i Sverige.
De kan också ta beslutet att inte ändra Migrationsverkets beslut, det betyder att du får ett nej, du får inte bo i Sverige.
Om domstolen inte ändrar Migrationsverkets beslut kan du överklaga till Migrationsöverdomstolen.
Migrationsöverdomstolen
Om Migrationsverket sagt nej till din asylansökan och migrationsdomstolen sagt nej till din överklagan kan du överklaga till en sista instans: Migrationsöverdomstolen.
Det är däremot ovanligt att Migrationsöverdomstolen säger ja till att pröva ett ärende.
Om Migrationsöverdomstolen anser att du har skäl att stanna i Sverige kan de ändra Migrationsverkets beslut och du får stanna i Sverige.
Laga kraft
Om Migrationsöverdomstolen inte prövar ditt ärende eller väljer att inte ändra beslutet så gäller migrationsdomstolens dom och det går inte att överklaga längre. Då kallas det att ditt utvisningsbeslut vinner laga kraft och går inte längre att överklaga.
Beslutet om utvisning vinner också laga kraft om du inte överklagar i tid.
Ett beslut som inte går att överklaga betyder att du måste lämna landet inom den tid som står i beslutet.
Verkställighetshinder
För att säkerställa att Sverige inte utvisar människor i strid med mänskliga rättigheter finns regler om verkställighetshinder – det vill säga hinder mot att genomföra beslutet om avvisning eller utvisning.
Verkställighetshinder innebär att det kommit fram nya omständigheter efter att utvisningsbeslutet meddelats som gör att det inte går, eller inte är tillåtet, att utvisa personen.
Det kan till exempel handla om att de politiska förhållandena i ditt hemland har ändrats, du har blivit för sjuk för att genomföra resan eller att din familjesituation har förändrats.
Svårigheter med verkställighetshinder
Det kan vara svårt att få ett ja på sin anmälan om verkställighetshinder. Kraven är högt ställda och informationen om vad som krävs är ofta juridiskt teknisk och svår för den sökande att förstå.
Bevisbördan ligger på den enskilda, vilket kan vara svårt utan juridisk hjälp och kunskap.
De höga kraven för att bevilja verkställighetshinder gör att processen ofta blir begränsad, med stor sannolikhet att utvisningsbeslut kvarstår.