19 februari, 2025

Förtydliganden gällande massflyktsdirektivet och uppehållstillstånd på andra grunder

Migrationsverket har klargjort hur utlänningslagen ska tillämpas för personer som omfattas av massflyktsdirektivet och som vill ansöka om uppehållstillstånd på andra grunder.

Dela på Facebook

Förtydliganden gällande massflyktsdirektivet och uppehållstillstånd på andra grunder

Migrationsverket har klargjort hur utlänningslagen ska tillämpas för personer som omfattas av massflyktsdirektivet och som vill ansöka om uppehållstillstånd på andra grunder. Det rättsliga ställningstagandet ger vägledning kring möjligheten att få sin ansökan prövad, vilka begränsningar som gäller och hur olika typer av uppehållstillstånd hanteras i praktiken.

Ett uppehållstillstånd är ett tillstånd att vistas i Sverige. Man kan beviljas uppehållstillstånd på olika grunder. För en person som befinner sig i Sverige och ansöker om uppehållstillstånd på andra grunder än skydd finns det reglerat under vilka omständigheter en sådan ansökan kan beviljas efter inresa – alltså när man redan befinner sig i Sverige.

Migrationsverket har i ett uppdaterat rättsligt ställningstagande om ordningen för prövning enligt 21 kap. utlänningslagen förtydligat vad som gäller för personer som har eller som kan omfattas av massflyktsdirektivet, men också vill söka uppehållstillstånd på andra grunder. Massflyktsdirektivet, som regleras i 21 kap. utlänningslagen, aktiverades av EU-s medlemsländer i mars 2022 eftersom det fanns ett behov av en särskild ordning för hanteringen av ansökningar om internationellt skydd i samband med Rysslands invasion av Ukraina.

Migrationsverkets uppdaterade rättsliga ställningstagande förtydligar bland annat att:

  • Även om man omfattas av reglerna om tillfälligt skydd enligt massflyktsdirektivet så har man alltid rätt att få en ansökan om flyktingstatusförklaring prövad.
  • Om man har ett uppehållstillstånd enligt massflyktsdirektivet men lämnar in en ansökan om uppehållstillstånd på andra grunder än asyl kommer den nya ansökan att avvisas – om det uppehållstillstånd man har fortfarande gäller.
  • Om man har beviljats ett uppehållstillstånd enligt massflyktsdirektivet och sedan ansöker om fortsatt uppehållstillstånd, både på grund av tillfälligt skydd och på annan grund för uppehållstillstånd (till exempel på grund av anknytning eller arbete), kommer Migrationsverket i första hand bedöma om man även fortsättningsvis omfattas av reglerna i 21 kap. utlänningslagen, det vill säga tillfälligt skydd enligt massflyktsdirektivet. Om så är fallet kommer uppehållstillstånd på den grunden att beviljas.
  • Om man i samband med att uppehållstillståndet på grund av tillfälligt skydd löper ut däremot enbart ansöker om fortsatt uppehållstillstånd i Sverige på annan grund än det tillfälliga skyddet ska Migrationsverket hantera och pröva ansökan enligt de regler som gäller för dessa typer av uppehållstillstånd. Det innebär att om man söker uppehållstillstånd på grund av arbete eller anknytning kommer det att prövas om uppehållstillstånd kan beviljas trots att man redan befinner sig i Sverige. Om Migrationsverket bedömer att så är fallet, och man uppfyller de andra krav som måste vara uppfyllda, så kan man beviljas uppehållstillstånd på denna grund. Det innebär att en ansökan i denna situation inte kommer att ses som en förlängningsansökan av det tillfälliga skyddet.
  • Om Migrationsverket bedömer att det inte finns förutsättningar att bevilja uppehållstillstånd, på grund av till exempel anknytning eller arbete, och personen anför säkerhetsskäl mot att ansöka från hemlandet, kommer Migrationsverket betrakta det som att man uppger att man har skyddsbehov. Om personen vid en sådan prövning omfattas av reglerna i 21 kap. utlänningslagen kommer man att få uppehållstillstånd på grund av tillfälligt skydd.
  • Även en person som omfattas av ett lagakraftvunnet beslut om avvisning eller utvisning kan beviljas uppehållstillstånd enligt 21 kap. utlänningslagen.

Här kan du läsa mer om massflyktsdirektivet och vad som gäller för dig med tillfälligt skydd i Sverige.