Anknytning till familjemedlemmar
Fredag den 29 november, klockan 9.00-16.30
Om utbildningen
Att familjer ska ha möjlighet att hålla ihop är en viktig och grundläggande mänsklig rättighet. Frågor som rör familjemedlemmars rätt att leva tillsammans aktualiseras i såväl asylärenden som i andra migrationsrättsliga ärenden. Gemensamt är att det är ärenden där minst en familjemedlem har någon form av tillstånd i Sverige och där familjemedlemmar vill bo tillsammans med denna person i Sverige.
Under senare år har kraven för uppehållstillstånd på grund av anknytning till familjemedlemmar skärpts – bland annat genom införandet av åldersgränser och höjda försörjningskrav. Även praxis har hårdnat och det har uppmärksammats att familjer som har uppehållstillstånd i Sverige riskerar att splittras i samband med förlängningsansökningar – när barn i familjen blir myndiga har de inte längre ansetts kunna beviljas tillstånd. Samtidigt har flera domar från EU-domstolen öppnat för nya möjligheter att bevilja tillstånd.
Regelverket kring uppehållstillstånd på grund av anknytning till familjemedlemmar är komplext och möjligheterna att beviljas tillstånd påverkas av EU-regler, internationella konventioner och svenska utlänningslagstiftningen. Under den här utbildningen vill vi därför ge deltagarna möjlighet att lära sig mer om:
- rätten till respekt för familjelivet enligt internationella konventioner och tillhörande praxis
- det EU-rättsliga regelverket och EU-domstolens praxis
- utlänningslagens regler om uppehållstillstånd på grund av anknytning till familjemedlemmar samt Migrationsöverdomstolens praxis
Vi kommer att noga belysa de många olika krav som uppställs för tillstånd – identitetskrav, försörjningskrav och ålderskrav – och visa dig dels hur du kan bemöta dem, dels hur du kan argumentera för undantag.
Under utbildningen kommer du bland annat att lära dig mer om vad kravet på hushållsgemenskap innebär, vad som är ett särskilt beroendeförhållande, vad som kan utgöra synnerliga skäl för tillstånd och när bevislättnader kan behöva medges. Dessutom kommer du att få lära dig om hur du kan driva ärenden om familjeåterförening vidare internationellt.
Utbildningen hålls av jurister på Asylrättscentrum: Ylva Carlshamre som närmast kommer från Förvaltningsrätten i Stockholm (migrationsdomstolen) och Louise Dane som är doktor i offentlig rätt och skrev sin avhandling om familjeåterförening. Dessutom deltar Asylrättscentrums processjurister och delar med sig av praktiska tips samt hur man driver ärenden internationellt.
Datum och tid: Fredag den 29 november, klockan 9.00-16.30
Kostnad: 3500 kr per person (anmälan är bindande)
– Det är få heldagarskurser på distans som medför ökad energi en fredag klockan 17, men denna var en sådan – den gav kunskap på bästa sätt.
– Det pedagogiska och uttömmande innehållet ökar förutsättningarna för att allt viktigt kommer fram, vilket ökar förutsättningarna för rättssäkerhet och gagnar enskilda sökande/klienter.
– Praktisk, lärorik och användbar!