Hur blir en ny lag till?
Det är Sveriges riksdag som fattar beslut om nya lagar och lagändringar. Regeringen ligger normalt bakom lagförslagen, men initiativ till nya lagar kan även komma från enskilda riksdagsledamöter.
Här kan du lära dig mer om den svenska lagstiftningsprocessen, steg för steg.
Utredning
När regeringen vill införa en ny lag tillsätts en utredning som får i uppdrag att undersöka frågan. Det kan antingen vara en statlig utredning eller en så kallad bokstavsutredning.
En bokstavsutredare är, till skillnad från en statlig utredning, inte en egen myndighet utan biträder departementet i arbetet med att utreda en specifik fråga.

Betänkande
Utredningen lämnar ett förslag till regeringen om hur lagen eller lagändringen kan se ut. Om det är en statlig utredning kallas produkten för ett betänkande eller en SOU (statlig offentlig utredning). Om det varit en bokstavsutredning kallas resultatet i stället för promemoria eller Ds (departementsskrivelse).

Remissvar
Om regeringen vill gå vidare med utredningens förslag skickas det på remiss till myndigheter, organisationer, kommuner och andra intressenter som får lämna synpunkter, så kallade remissvar. Om många remissvar är negativa kan förslaget justeras eller stoppas. En bra sak att känna till är att alla som vill har rätt att lämna in ett remissvar och dela sina åsikter!

Lagrådsremiss
När förslaget varit ute på remiss bearbetar regeringen förslaget och skriver ett förslag till lag. I många fall skickas det till Lagrådet för kommentarer, en så kallad lagrådsremiss. I Lagrådet sitter oftast domare från Högsta domstolen och Högsta förvaltningsdomstolen.

Lagrådets yttrande
Lagrådet kommenterar hur lagförslaget förhåller sig till grundlagarna och rättsordningen i övrigt, hur förslagets föreskrifter förhåller sig till varandra, hur förslaget förhåller sig till rättssäkerhetens krav, om förslaget är utformat så att lagen kan antas tillgodose angivna syften och lyfter även fram problem som kan uppstå vid tillämpningen.

Proposition
Om regeringen vill gå vidare med förslaget så tar den fram en proposition – det färdiga lagförslaget – och lämnar detta till riksdagen. Ett förslag kan även komma från en eller flera enskilda ledamöter i riksdagen.

Utskottsbetänkande
Ett eller flera av riksdagens utskott får lämna synpunkter på lagförslaget

Riksdagen röstar
Riksdagen röstar om förslaget. Om en majoritet i riksdagen röstar för förslaget antas lagen och den den nya lagstiftningen utfärdas i Svensk författningssamling (SFS).
Lagstiftning kan också bygga på beslut i EU eller grundlagsändringar. Då ser processen annorlunda ut.
